QHSE Recruitment

088-1663005

"Als ik de veiligheid van mensen niet kan garanderen, wordt er niet gestart met werken"

Geplaatst op 4 september 2019
Categorie: Interviews

Wayne Herron is al tien jaar zelfstandig brandwacht. Als veiligheidsprofessional wordt hij door de meest uiteenlopende bedrijven in heel Nederland ingehuurd. De afgelopen acht jaar wordt hij geregeld door IVM ingezet. Hoog tijd om hem te vragen naar zijn ervaringen!

Hoe ben je bij IVM terecht gekomen?

Toen ik net was begonnen als ZZP’er, was ik op zoek naar nieuwe klussen. Ik heb toen via Google gezocht naar vacatures en kwam zo al snel bij IVM terecht. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en opgebeld of jullie nog behoefte hadden aan zelfstandige brandwachten. Ik werd uitgenodigd op kantoor voor een gesprek en sindsdien werken we samen. In het begin deed ik af en toe een klus, inmiddels komt het grootste gedeelte van mijn werk via IVM.

Wat voor klussen doe je allemaal bij IVM?

Omdat ik ervaring heb met gasmeten en het werken met ademlucht, word ik vaak op gasklussen ingezet door het hele land. Iedere klus is natuurlijk weer anders, maar uiteindelijk komt mijn werk altijd op hetzelfde neer; erop toezien dat iedereen aan het einde van de dag weer veilig naar huis kan. De ene keer ben ik heel actief bezig met veiligheid en geef ik gerichte adviezen, de andere keer hoef ik alleen maar paraat te staan voor het geval dat het mis gaat.

Zo ziet flairen (het affakkelen van gas) er bijvoorbeeld heel spectaculair uit, maar mijn werk bestaat uit kijken en indien nodig op de noodknop drukken en hulpdiensten inschakelen mocht er iets fout gaan. En aan het eind van de dienst ben ik blij dat ik niet tot actie over heb hoeven gaan. Verder maakt het mij niet zo heel veel uit waar ik sta. Werk is werk, en als ik erop kan toezien dat het veilig gebeurt, ben ik tevreden.

Hoe waarborg jij een veilige werkomgeving bij je opdrachtgevers?

Ik heb een achtergrond als lasser en slijper, dus ik heb veel ervaring met de werkzaamheden waar ik nu als brandwacht vaak toezicht op houd. Hierdoor zie ik vrij snel wanneer iemand op een onverantwoorde manier werkt en weet ik uit de praktijk hoe het anders kan. Op een ongedwongen manier geef ik dan advies over hoe er anders gewerkt kan worden, waardoor de kans op ongevallen kleiner wordt en de werksfeer prettig blijft. 

Als brandwacht is het belangrijk dat je het werk stil durft te leggen. Voor een opdrachtgever moest ik een besloten ruimte vrijgeven voor werkzaamheden, maar ik kon mijn metingen niet uitvoeren omdat er asbest in de ruimte aanwezig was en de asbestsaneerder mij geen toegang wilde verlenen. De asbestsaneerder bood aan om met onze meter de metingen te verrichten, zodat er gestart kon worden. Ik heb dat toen geweigerd. Als iemand anders de metingen doet en ik vervolgens de ruimte vrijgeef, ben ik verantwoordelijk als de boel de lucht ingaat omdat er een meetfout is gemaakt. Ik heb immers de ruimte vrij gegeven.

Voor zo’n asbestsaneerder ben ik op dat moment “lastig”, maar als ik de veiligheid van de mensen niet kan garanderen, wordt er niet gestart. Uiteindelijk werd er via de veiligheidskundige besloten dat ik toegang moest krijgen tot de besloten ruimte, om zelf de nodige metingen te kunnen verrichten. Gelukkig bleek alles in orde, en kon ik de boel vrijgeven.

Je doet alleen maar tijdelijke projecten, bij steeds andere opdrachtgevers. Heb je dan wel een band met de mensen waar je mee samen moet werken?

Jazeker! Ik word veel op gasklussen ingezet, en erg veel gasbedrijven zijn er natuurlijk niet in Nederland. Dus je komt veel dezelfde mensen tegen, en bijna altijd hangt er een goede sfeer. Ik neem mijn werk erg serieus, maar ik als het kan, maak ik wel graag een dolletje met de mensen waar ik mee samenwerk. Doordat je vaak met dezelfde mensen samenwerkt, is er een ontspannen sfeer. Hierdoor is het ook makkelijk voor mij om feedback te geven op hoe mensen werken. Als ik zie dat iets veiliger kan, geef ik dat altijd aan. Mijn doel is dat iedereen aan het eind van de dag gezond naar huis kan, terug naar hun gezin.

flaren.jpg

Hoe verloopt de samenwerking met IVM?

Erg goed! Ik krijg van Alex Kempers van de planning geregeld klussen aangeboden. Vaak hebben we dan via de mail of WhatsApp contact over de details. Dit gaat heel makkelijk, met een appje of een belletje is het zo geregeld. Er wordt ook nooit moeilijk gedaan als ik zelf al een klus heb ingepland, daar wordt dan gewoon omheen gepland.

Ik woon in Ulft, maar IVM mag mij in heel het land inzetten, en dat doen ze ook. Ik heb een caravan in de Beekse Bergen, dus toen IVM mij een klus in Limburg aanbood, heb ik bijna vijf weken in m’n caravan geslapen.

Als ZZP’er hoef ik me in principe niet af te melden als een klus klaar is, maar zelf vind ik het wel fijn om dit even aan Alex door te geven. Ik merk dat dit wordt gewaardeerd, en omdat ik een stapje extra doe, krijg je ook weer wat extra’s terug. Wat mij betreft blijf ik nog lang zo met IVM samenwerken.

Ben jij net als Wayne ZZP’er en kun je wat extra klussen gebruiken? Of ben je op zoek naar een loondienstbetrekking als brandwacht of mangatwacht? Neem contact met ons op! Bel of app naar Wilma Louissen, HR Manager, 06-52620475 of mail naar PZ@werkveilig.nl

Terug