QHSE Recruitment

088-1663005

Casus BioMCN: wat heb je nodig om een onderhoudsstop veilig uit te kunnen voeren?

Casus BioMCN: wat heb je nodig om een onderhoudsstop veilig uit te kunnen voeren?

Geplaatst op 20 juni 2019
Categorie: Interviews

BioMCN is wereldwijd de eerste organisatie die hoogwaardige bio-methanol, een tweede generatie biobrandstof, in industriële hoeveelheden produceert en verkoopt. Om de fabriek probleemloos te kunnen laten draaien is onderhoud nodig. Tijdens de zomer van 2018 werd er aan de Methanol 1 (M1) installatie, waar bio-methanol wordt geproduceerd, grootschalig onderhoud gepleegd. Om ervoor te zorgen dat deze onderhoudsstop veilig verliep heeft IVM veiligheidspersoneel ingezet.

De opdracht

Iedere twee jaar voert BioMCN grootschalig onderhoud uit aan de M1 installatie. Tijdens zo’n onderhoudsstop wordt de M1 installatie uit bedrijf genomen, geïnspecteerd, schoongemaakt en daar waar nodig verbeterd. Hoofdaannemer Stork heeft IVM ingeschakeld om erop toe te zien dat de stop veilig verloopt. Met ongeveer 20 brandwachten, mangatwachten en veiligheidstoezichthouders (MVK’ers) zagen wij erop toe dat er op een praktische manier veilig werd gewerkt. Dit in nauwe samenwerking met Evert Vos, Safety Officer van Stork en Kim Boersema, VGM-coördinator van deze stop bij BioMCN.

Safetybox_007.jpgEvert Vos: “Wij hebben ervoor gekozen om samen te werken met IVM, omdat we erg goede ervaringen met ze hebben. We zijn met name tevreden over de kwaliteit van hun personeel, dat vaak over verschillende competenties beschikt. Veel van de mangatwachten zijn ook opgeleid tot bijvoorbeeld brandwacht of stralingsdeskundige. Daarnaast hebben wij ook apparatuur bij IVM gehuurd; gasmeters en een mobiele EHBO-post.”

Communicatie en samenwerking

Tijdens zo’n grote stop is communicatie en een goede samenwerking van belang. Veel verschillende disciplines zijn tegelijkertijd aan het werk en van elkaar afhankelijk. Om goed van start te kunnen gaan hebben Kim Boersema en Evert Vos voorafgaand aan de stop samen voorlichting gegeven aan het IVM personeel. Dankzij deze briefing was het veiligheidspersoneel van te voren al op de hoogte van de werkwijze en wederzijdse verwachtingen tijdens de stop.

IVM’s Tonny Mug was tijdens de stop de coördinerend veiligheidskundige en had in die hoedanigheid dagelijks contact met Evert en Kim. Incidenten werden direct besproken en continu werd er getoetst of beleid en praktijk bij elkaar aansloten. Dankzij deze korte lijnen en het regelmatige contact bleef het aantal incidenten beperkt en kon er flexibel en slagvaardig opgetreden worden.

Flexibiliteit

Tonny Mug: “De grootste uitdaging was de planning. Na de gezamenlijke briefing van BioMCN en Stork werd de startdatum verschoven. Hierdoor was een deel van ons personeel niet meer beschikbaar en moesten wij tijdens de zomervakantie op zoek naar mensen die we last minute in konden zetten. Omdat we gewend zijn om op korte en lange termijn aan aanvragen te voldoen hadden we voldoende opties. Als coördinerend veiligheidskundige was het dagelijks een heleboel geregel om iedereen op tijd op de juiste plek te krijgen in deze grootschalige stop. Echter iedere keer weer wisten we te waarborgen dat onze mensen op de juiste plaats waren en er veilig werd gewerkt.”

Evert Vos: “Een van de voordelen van IVM is dat je vertrouwde gezichten ziet. Je herkent mensen van eerdere projecten dus je weet dat je met ervaren krachten te maken hebt. Om de gaten in de planning op te vullen heeft IVM gebruik gemaakt van subcontractors uit hun eigen netwerk. Een goede keuze want deze mensen woonden vaak dicht bij de BioMCN fabriek waardoor ze snel ter plekke konden zijn.”

Kim Boersema: “Ondanks de uitdagingen met de planning kijken wij vanuit BioMCN met een tevreden gevoel terug op de samenwerking met IVM. Tijdens deze stop bleek hoe belangrijk het is om veiligheidsregels te blijven herhalen en dat veilig werken toch niet altijd vanzelfsprekend is. Tijdens de dagelijkse rondes van de veiligheidstoezichthouders moest er bijvoorbeeld herhaaldelijk gewezen worden op het ongewenste gebruik van mobiele telefoons. Bijzondere voorvallen werden ter plekke goed aangepakt en vervolgens besproken in de toolbox.”

BioMCN_mei_2009.jpg

Dagelijkse veiligheidsrondes

Dat veiligheid niet enkel met regels af te dwingen is, werd ook nu weer in de praktijk duidelijk. Veiligheid is geen item dat van een checklist afgevinkt kan worden maar is een voortdurend proces. Veel aandachtspunten moeten meerdere keren herhaald worden voordat er verandering optreedt. De veiligheidstoezichthouders liepen continu veiligheidsrondes en waren voortdurend bezig met het aanspreken van mensen.

Tonny Mug: “We spreken nooit op een belerende toon tegen mensen. Ons doel is mensen bewust maken van de manier waarop ze werken en de bijbehorende risico’s. Ook al is iedereen op de hoogte van de regels in de praktijk gaat het toch vaak anders. En als je dan in gesprek gaat met iemand dan zien ze zelf al snel in dat ze niet goed bezig zijn. Zo hebben we niet alleen gesprekken gevoerd over het correct gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) en gereedschappen, maar ook over de procedures en het beleid.”

Praktische veiligheid

Tijdens zo’n grote stop is het voor de Shut Down Manager van BioMCN en de Turnaround Manager van Stork een uitdaging om beleid, planning, proces en praktijk allemaal op elkaar af te stemmen. Er werken veel verschillende partijen samen en zelfs ’s nachts werd er doorgewerkt. IVM maakt zich hard voor praktische veiligheid. Natuurlijk moet dit in het beleid tot uiting komen maar het is belangrijk dat er wel gewoon gewerkt kan worden op de vloer. Als een regel of procedure contraproductief werkt, zullen we dit altijd bespreekbaar maken.

Kim Boersema: “Samen met de Shut Down Manager heb ik vooral gekeken naar hoe we op beleidsniveau veilig konden werken en de stop in goede banen konden leiden. De input van IVM en Stork over de dagelijkse gang van zaken tijdens de stop was hierbij onmisbaar. Tijdens de stop zijn  geen grote incidenten geweest wat bewijst dat de juiste combinatie van beleid en praktijk effectief is.” 

Foto BioMCN: Door Pitt Fotografie - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, Koppeling

Terug