QHSE Recruitment

088-1663005

"Gevaarlijk werk is niet gevaarlijk als jij je aan de veiligheidsregels houdt"

Geplaatst op 22 oktober 2019
Categorie: Interviews

Roberto van de Peppel werkt sinds 2012 als freelance Brandwacht en wordt geregeld door IVM ingezet voor klussen in het hele land. We zijn erg benieuwd naar de ervaringen van dit zwaargewicht in de veiligheid!

Wist je als klein jongetje al dat je brandwacht wilde worden?

Pas in 2007 ben ik als brandwacht gestart, voor die tijd had ik voornamelijk commerciële en sociale functies. Zo heb ik jarenlang in de buitendienst gewerkt voor een rubberfabrikant en een poosje als woonbegeleider bij een jeugdinrichting. Uit beide banen heb ik veel gehaald, maar het was net niet helemaal mijn passie. De brandweer wel. Daar heb ik inderdaad al vanaf jongs af aan affiniteit mee. Van 1981 tot 1993 heb ik met veel plezier bij de vrijwillige brandweer in Meppel gewerkt.

Toen ik op zoek was naar een nieuwe richting, was de stap naar brandwacht makkelijk gemaakt. Op deze manier combineer ik twee van mijn passies: de brandweer en mensen kunnen helpen met mijn dienstverlenende instelling. Ik heb eerst in loondienst brandweerwerk gedaan en in 2012 ben ik als ZZP’er aan de slag gegaan. Een beslissing waar ik nog altijd erg blij mee ben.

Fabriek.jpg

Hoe ben je met IVM in contact gekomen?

In 2012 was ik ingehuurd op een klus in Klazienaveen en daar werkte ik samen met wat mensen van IVM. Die samenwerking verliep zo goed, dat IVM mij vroeg of ik ook voor hen freelance klussen wilde oppakken. Ik heb daar ja op gezegd en sindsdien ben ik vaak voor IVM op pad. Soms moet ik een klus weigeren omdat ik zelf al iets heb ingepland, en daar is altijd begrip voor. Schuiven is niet altijd een optie bij mijn andere opdrachtgevers, dus soms moet ik een leuke klus van IVM voorbij laten gaan. Dat is jammer, maar het is niet anders.

Ik vind IVM een erg leuke club om voor te werken. In de afgelopen jaren heb ik een goede band opgebouwd met Alex Kempers van de planning en met manager detachering Herbert van Larsdonk. Door alle verschillende klussen heb ik erg veel mensen leren kennen, en je komt elkaar geregeld tegen. Bijna alle uitvoerders van gasklussen ken ik inmiddels en ongemerkt bouw je een band op met elkaar. Dat houdt het werk leuk.

Wat was je favoriete klus voor IVM?

Iedere klus is weer anders. Ik word als safety supervisor, brandwacht en mangatwacht ingezet. Vaak hebben gasklussen mijn voorkeur, maar iedere klus heeft wel iets bijzonders. De klus die me het meeste bij is gebleven is een opdracht die ik in 2012 - 2013 voor IVM heb gedaan, toen ik werd ingezet als safety supervisor bij een industrieel bedrijf.

Dit was een uitdaging, omdat de veiligheid niet zo was als het zou moeten zijn. De opdrachtgever wist dit ook, en daarom werd IVM aangehaakt. Wij hebben toen heel praktisch de veiligheid voor de medewerkers kunnen verbeteren. Het doel was dat iedereen binnen het bedrijf veilig zijn of haar werk uit zou moeten kunnen voeren en toen wij daar weg gingen, was dat ook zo.

Er werd gewerkt met gevaarlijke stoffen als kwik en benzeen,  dat zijn stoffen waar je geen risico’s mee wilt lopen. Soms vinden mensen al die “veiligheidsregeltjes” gedoe, maar als ik rustig en helder uitleg wat de consequenties van hun gedrag zijn, luisteren mensen al snel.

Hoe spreek je mensen aan op hun gedrag?

Het is de toon die de muziek maakt. Voor mij is iedereen gelijk en ik heb maar één doel: een veilige werkomgeving voor iedereen. Het gebeurt wel eens dat kantoorpersoneel naar werkzaamheden komt kijken, en zij hebben dan niet altijd alle benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) aan. Je kunt niet staan kijken bij slijpwerkzaamheden als je je gewone bril op hebt, in plaats van een veiligheidsbril. Dus ook deze mensen spreek ik aan en daar wordt verschillend op gereageerd.

Gelukkig zijn de meeste interacties positief. Mensen willen veilig werken, maar zijn zich niet altijd bewust van de consequenties en die maak ik graag op een vriendelijke manier inzichtelijk. Ik heb jaren ervaring en zit tegen mijn pensioen aan, en blijkbaar straal ik overwicht uit. Mensen luisteren al snel naar me. Vaak komen mensen ook naar mij toe om te vragen hoe dat nu precies zit met gevaarlijke stoffen, en dan leg ik dat graag uit. Ik mag graag uitgebreid vertellen over wat werkomstandigheden nou precies onveilig maakt. Als mensen doorhebben wat de risico’s zijn en hoe ze die kunnen afdekken, werkt dat voor hen ook veel fijner. Dan begrijpen mensen ook dat werken met gevaarlijke stoffen niet gevaarlijk hoeft te zijn, zolang jij je maar aan de regels houdt.

Wil jij net als Roberto voor IVM aan de slag als brandwacht? Neem dan contact op met Wilma Louissen, HR Manager. 06-52620475 of mail naar PZ@werkveilig.nl

Terug