QHSE Recruitment

088-1663005

Het P&A Project; een kijkje achter de schermen bij het veilig afsluiten van de Groningse gasvelden

Het P&A Project; een kijkje achter de schermen bij het veilig afsluiten van de Groningse gasvelden

Geplaatst op 26 januari 2023
Categorie: QHSE

PA13.jpgAls je aan komt rijden door het idyllische buitengebied van Groningen, hoef je niet lang te zoeken naar de NAM locatie waar vandaag gewerkt wordt. Ver boven alles uit steekt een opvallend bouwwerk, de Hydraulic Workover Unit, ook wel de P&A unit genoemd. 

Deze enorme toren wordt gebruikt om de gasinstallaties van de NAM op het Groningse platteland buiten gebruik te stellen. De bovengrondse installaties zijn eerder al weggehaald, nu worden de ondergrondse buizen naar boven gehaald en afgevoerd. De putten worden afgedicht, eventueel verontreinigde grond wordt afgevoerd en het terrein wordt opgeleverd als landbouwgrond of met een andere bestemming, bijvoorbeeld een zonneweide. 

Dit wordt gedaan in het kader van het grote Plug and Abandon project (P&A) waarbij de NAM een groot deel van de gas en olie productielocaties opruimt in het kader van het afbouwen van winning in de regio. Op dit project werken verschillende partijen samen, en het Instituut voor Veiligheid en Milieu (IVM) is aangehaakt als veiligheidspartner. 

In dit artikel geven we je een kijkje achter de schermen bij dit enorme project, en wat er nodig is om ervoor te zorgen dat de mensen van Mammoet, Wellgear en Baker Hughes veilig hun werk kunnen doen.

Lees hier de complete casus

Terug