QHSE Recruitment

088-1663005

 Is inzet arbeidsveiligheid professionals 'DBA proof'?

Is inzet arbeidsveiligheid professionals 'DBA proof'?

Geplaatst op 10 oktober 2016
Categorie: Wet DBA

"Gewoon aan het werk gaan…"

In de diverse media zijn  al maandenlang onheilspellende verhalen over het verdwijnen van de VAR door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) te horen. Recentelijk werd er in de media zelfs over een "bureaucratische nachtmerrie" en een "bloedbad" gesproken, als gevolg van het geringe aantal (17%) modelovereenkomsten dat in de periode tot begin september de goedkeuring van de belastingdienst heeft ontvangen. De Wet DBA lijkt bovendien een negatief effect op het economisch verkeer te hebben; veel opdrachtgevers vinden het toegenomen risicoprofiel te groot en zoeken naar alternatieven. Maar is dat terecht? 

Spookverhalen
Staatssecretaris Wiebes is deze mening in ieder geval niet toegedaan. Hij ziet het hoofdzakelijk als "spookverhalen" en vindt dat men moet "ophouden met ingewikkeld doen en gewoon aan het werk gaan". Feit is dat de criteria op basis waarvan een ZZP-er daadwerkelijk als "zelfstandig ondernemer" kan worden gekwalificeerd niet gewijzigd zijn. Degenen die niet aan deze criteria voldoen hadden ook onder het oude regime (VAR-verklaring) eigenlijk een probleem. Het verschil zit hem in de vrijwaring die de VAR bood; hierdoor was het voor de opdrachtgever of de intermediair nauwelijks noodzakelijk om kritisch te kijken naar de opdracht relatie. Als er géén gezagsverhouding bestaat of geen verplichting tot persoonlijke arbeid dan kan in beginsel gewoon buiten dienstverband worden gewerkt! De grootste weerstand tegen de gewijzigde wetgeving komt niet van ondernemers waar onzekerheid bestaat, maar van ondernemers die zich realiseren dat de oude manier van werken nooit binnen de wet heeft gepast. Vaak gaat het om werkrelaties die beoordeeld naar lang bestaande wettelijke criteria neerkomen op een dienstbetrekking, bijvoorbeeld een ICT-’er die jarenlang op vaste werkdagen en met vaste werktijden werkt onder gezag van een projectleider van de opdrachtgever, soms zelfs met functioneringsgesprekken. 

Ondernemersrisico
In de positie van opdrachtgever of intermediair zijn wij als IVM ons goed bewust van de ondernemersrisico’s die bij het inzetten of doorlenen van een ZZP-er aan de orde zijn. Daarom proberen wij als opdrachtgever en intermediair het risicoprofiel zo gering mogelijk te houden door kritisch te kijken naar:

  • Het risico van een dienstbetrekking: Is er in de betreffende opdracht sprake van een gezag relatie of de verplichting om de arbeid persoonlijk te verrichten?
  • Het zelfstandig ondernemerschap: Hiervoor geldt een aantal criteria die gezamenlijk en in onderlinge samenhang moeten worden beoordeeld. Denk hierbij aan het lopen van ondernemersrisico ten aanzien van omzet, aansprakelijkheid en debiteuren, de duurzaamheid en omvang van de werkzaamheden en de mate van zelfstandigheid bij het verrichten van de werkzaamheden.
  • De mate van onafhankelijkheid: Heeft de ZZP-er meerdere opdrachtgevers en hoe liggen de inkomsten verhouding tussen deze opdrachtgevers? Als de ZZP-er meerdere opdrachtgevers heeft, kan er sprake zijn van werken buiten dienstbetrekking, maar indien hij afhankelijk is van één opdrachtgever kan dit vaak niet.

Modelovereenkomst
Wij vinden het belangrijk om de belangrijkste afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer zorgvuldig op papier te zetten en werken in alle gevallen met een (juridisch getoetste) "Overeenkomst van Opdracht" (OVO). In deze overeenkomst zijn de fiscale kernbedingen één op één gebaseerd op een modeloverkomst van de belastingdienst, wordt ook de vereiste criteria voor zelfstandig ondernemerschap zoals hiervoor beschreven expliciet opgenomen en de gelijkgestelden- en thuiswerkers- regeling buiten toepassing verklaart. Natuurlijk realiseren wij ons dat er ook dan nog geen zekerheid vooraf is maar alleen zekerheid achteraf, als de ZZP-er in de praktijk volledig volgens de overeenkomst heeft gewerkt. Is de Belastingdienst van mening dat er is afgeweken, dan kan alsnog met terugwerkende kracht loonheffingen worden geïnd en een boete worden opgelegd. Echter op de Belastingdienst rust dan de bewijslast dat er niet volgens de modelovereenkomst wordt gewerkt en dat het bestaan van een (fictieve) dienstbetrekking aannemelijk is. Daarnaast heeft staatssecretaris Wiebes recent, naar aanleiding van alle commotie in de media, de toezegging gedaan dat "goedwillende ondernemers" zich geen zorgen hoeven te maken dat de Belastingdienst boetes uitdeelt als de zzp-wet overtreden wordt. Dus laten we maar "gewoon aan het werk" gaan en ons focussen op onze corebusiness en niet op de bureaucratie eromheen.

Veiligheid zit in ons DNA
Wij, als IVM, zoeken en leveren arbeidsveiligheid professionals voor elk project en beschikken daarvoor over een uitgebreid netwerk van ZZP-ers. Wij staan voor veiligheid in het werkveld en natuurlijk ook voor een zorgvuldige en "veilige" manier van samenwerken met de ZZP-er en de klant!

Terug