QHSE Recruitment

088-1663005

Van bakker tot brandwacht

Van bakker tot brandwacht

Geplaatst op 25 juli 2019
Categorie: Interviews

Leo Kooiker heeft 23 jaar in het bakkersvak gewerkt, en is sinds 1 februari 2019 in loondienst bij IVM als brandveiligheidswacht (rijksgediplomeerd). Een interessante carrièreswitch, waar we graag meer over willen weten!

Hoe wordt een bakker na 23 jaar opeens brandwacht?

Leo_Kooiker.jpegLeo: Haha, zo opeens is het niet. Als klein jongetje zat ik al bij de jeugdbrandweer en ik heb de opleiding brood en banket gedaan. Toen bleek dat ik van de jeugdbrandweer niet door kon stromen naar het korps, heb ik me vol op het bakkersvak gestort. Omdat ik vaak ’s nachts werkte, werd ik na een paar jaar gevraagd om terug te keren bij de brandweer. Dus overdag was ik oproepbaar in geval van nood, en ’s nachts werkte ik in de bakkerij.

Omdat mijn passie bij de brandweer ligt en ik me steeds minder op mijn plek voelde in de bakkerij, ben ik om me heen gaan kijken. Ik woon in Coevorden, waar ook het hoofdkantoor van IVM gevestigd is. Van meerdere mensen kreeg ik de tip om hier eens langs te gaan. Ik heb een mailtje gestuurd, werd uitgenodigd op gesprek en per 1 februari 2019 kwam ik in dienst. En vanaf dat moment ging alles opeens heel snel.

Hoe is het inwerktraject je bevallen?

Leo: Ik heb in mijn jaren bij de brandweer verschillende opleidingen gedaan. Pompbediende, voertuigchauffeur, hoogwerker etc. In juli 2019 ben ik geslaagd voor mijn diploma bevelvoerder, en ik ben nu dus naast brandwacht bij IVM, ook bevelvoerder bij de brandweer in Coevorden. Vanwege mijn brandweerachtergrond heb ik al best veel kennis over brandbestrijding en preventie. Als brandwacht werk je echter op een heel andere manier met brandveiligheid, dus moest ik bijgeschoold worden.

Als eerst heb ik mijn VCA VOL moeten halen, ik heb een interne opleiding gevolgd om, net als Ben van Dijk, mee te mogen draaien in het Reddingsteam en nu ben ik bezig met mijn diploma gasmeten. Het is best pittig, maar het is goed te doen. Ook omdat ik tijdens mijn inwerktraject al direct werd ingezet bij verschillende opdrachten, waardoor je je kennis gelijk in de praktijk toepast. Ik werk samen met ervaren collega’s en van hen leer ik nog meer dan uit de boeken.  

Hoe vind je het om op deze manier met veiligheid bezig te zijn?

Leo: Wat ik tot nu toe heb gemerkt, is dat het heel belangrijk is hoe je mensen aanspreekt. Als ik heel fel op iemand afloop omdat hij of zij onveilig werkt, krijg ik ook een felle reactie terug. Als je mensen op een kalme manier benadert en inzicht geeft in de consequenties van hun gedrag, dan ontstaat er een prettig en open gesprek over veilig werken. Nu lukt me dit heel goed, maar in het begin vond ik het lastig om zo op mensen af te stappen. Gelukkig word ik hierbij heel erg goed ondersteund door mijn ervaren collega’s.

Iedere klus en iedere locatie is weer anders, en deze afwisseling vind ik erg fijn. In de bakkerij was iedere nacht hetzelfde, nu is iedere dag een verrassing. Ik ben nu een paar keer ingezet als lid van het Reddingsteam, wat echt een gave manier is om bezig te zijn met veiligheid. Je moet continu paraat staan, ervoor zorgen dat alles klaar staat en direct kunnen ingrijpen als het nodig is. Vanuit mijn ervaring bij de brandweer, is dit voor mij al vrij makkelijk te doen. Ik kan goed omgaan met die spanning die erbij komt kijken.

Andere klussen, bijvoorbeeld als airmover zijn wat meer ontspannen. Dan ben je nog steeds met veiligheid bezig, maar op een minder actieve manier. Juist deze afwisseling bevalt me erg goed.

Kijk je nu ook anders tegen veilig werken aan?

Leo: Bij de brandweer leer je natuurlijk al naar risico’s kijken, maar niet op zo’n specifieke manier als brandwacht bij IVM. Hoe meer klussen ik doe, hoe meer ik met collega’s meeloop, hoe beter ik zie waar de risico’s zitten. Als de brandweer uitrukt, is dat heel spectaculair, met veel actie. Nu wil je dat juist voorkomen, door overzicht te hebben en goed te kijken hoe mensen hun werk veilig kunnen uitvoeren.

Het is ook erg interessant om na de toolbox de situatie in de praktijk te bekijken en te evalueren. Wat kan er hier allemaal misgaan? Hoe kunnen we dit voorkomen? Hoe grijpen we in als er toch iets gebeurt? Dit is iets dat je moet ontwikkelen, door veel ervaring op te doen. Ik ben nog lang niet uitgeleerd!

Brandwacht_teaser_interview.jpg

Ben je tevreden met je werk hier?

Leo: Ja! Ik heb een vast contract opgezegd om hier met een jaarcontract te beginnen; best een spannende stap. Uiteindelijk weet je pas hoe het is om ergens te werken, als je echt aan de slag gaat. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn sollicitatie. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk, en ik kom met plezier weer thuis. Ik draai voornamelijk dagdiensten, en dat bevalt me goed. Af en toe word ik op klussen ingezet die wat verder weg zijn, maar ik vind het niet erg om een stukje te rijden en wat later thuis te zijn.

Wat ik ook fijn vind, is dat het wordt gewaardeerd als je meedenkt. Tijdens de enorme hitte van vorige maand, was het geen doen om een lange broek onder je overalls te dragen, dus heb ik een korte broek van thuis meegenomen. Toen ik dit aangaf op kantoor, hebben ze als proef een korte broek van IVM voor mij geregeld. Als deze broek bevalt, krijgt het overige personeel ook deze broek aangeboden.

Wat zijn je ambities?

Leo: Ik hoop zo lang mogelijk bij het Reddingsteam te kunnen blijven, verder heb ik nog geen idee. Er is heel veel mogelijk bij IVM en ik wil nog heel veel leren. Ik wil eerst mijn huidige taken goed beheersen en daarna zie ik wel welke kant het op gaat. Het geeft in elk geval een fijn gevoel dat ik bij een werkgever zit die mijn inzet waardeert en naar mijn ideeën luistert.

Wil je net als Leo brandwacht worden, maar heb je geen ervaring? Geen probleem, wij leiden je op. Neem voor meer informatie contact op met Wilma Louissen, HR Manager. PZ@werkveilig.nl of 06-52620475. Wil je Leo of zijn collega’s inhuren om ervoor te zorgen dat werk veilig uitgevoerd wordt? Klik dan hier.

Terug