QHSE Recruitment

088-1663005

Wat doet een interim veiligheidskundige bij IVM?

Wat doet een interim veiligheidskundige bij IVM?

Geplaatst op 11 februari 2021
Categorie: QHSE

Suzanne_Blok.jpgIVM werkt samen met verschillende veiligheidskundigen, elk met een hart voor veiligheid. Maar wie zijn deze mensen precies en wat doen ze? In dit artikel stellen we je voor aan Suzanne Blok, 36, uit Hoogeveen. Suzanne is interim veiligheidskundige en wordt geregeld door onze QHSE afdeling ingezet op de meest uiteenlopende klussen, met altijd hetzelfde doel: werk veilig maken.

Wat voor soort werk doe jij voor IVM?

De afgelopen twee jaar ben ik voor IVM aan het werk voor een grote klant in de solarbranche. Elke dag kom ik op de werkplaats en elke twee maanden verandert de locatie, zo zat ik vorig jaar zomer op een vliegveld en stond ik afgelopen winter op een modderig veld met een regelmatige uitstap naar een dakproject.

Sinds dit jaar werk ik veel op waterlocaties, wat weer heel wat anders is. Het mooie is dat ik elk park van begin (ontwerpfase) tot einde (nazorgfase) begeleid. Ik houd me onder andere bezig met VGM-plannen schrijven, werkplekinspecties uitvoeren, werkvergunningen controleren en toolboxen houden.

Wat valt er nog meer onder jouw taken als veiligheidskundige?

Als veiligheidskundige is je werk altijd veelzijdig en moet je flexibel zijn. Aanvullend op mijn overige taken begeleid ik de klant sinds maart 2020 ook bij de nieuwe Wet Arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie.

Daarnaast besteden we doorlopend aandacht aan de VCA-certificering. Het doel van deze certificering is om het veiligheidsbewustzijn onder het personeel te vergroten. Projectleiders weten wat ze van ons kunnen verwachten op het gebied van veiligheid; mensen zijn op de hoogte van alle regels en werken veilig.

Er is dus veel afwisseling in de verschillende manieren waarin je de klant wegwijs maakt in de wereld van veilig werken  en veilig naar huis. Om deze begeleiding op een gewenst niveau te kunnen doen moet je als veiligheidskundige scherp en goed geïnformeerd zijn en kennis hebben van alle bovengenoemde aspecten en meer. 

Hoe heeft het coronavirus invloed gehad op jouw werk?

In maart kwam zoals voor iedereen plotseling corona om de hoek kijken en werd mijn takenpakket nog breder als dat het al was. We hebben veel tijd en aandacht besteed aan hoe we maatregelen kunnen doorvoeren, niet alleen in het veld maar ook op het hoofdkantoor en dat alles op minimaal 1,5 meter.

Ik werk met voornamelijk werknemers van buitenlandse afkomst en moet ook inspelen op de taalbarrière, zowel met basiszaken als welke veiligheidskleding men dient te dragen, als keuringen trappen, handgereedschap etc. In deze tijd van corona heb ik de 1,5 meter stok geïntroduceerd wat in het begin wat hilarisch was, maar ook uiteindelijk een maatregel visueel maakt waardoor het beter werkt. 

Hoe bevalt de samenwerking met IVM?

Ik heb veel kennis en kunde in huis, maar ik durf ook te zeggen dat ik niet alles weet (en kan weten) altijd op elk moment, en dan is het fijn dat je een kundige groep mensen hebt binnen IVM om eens mee te sparren. Ik weet dat IVM mij steunt als er eens iets is, maar ook dat ze rekenen op mijn expertise. Kortom een geweldige samenwerking tussen IVM, de klant en mij als interim veiligheidskundige. 

Wil je meer weten over de veiligheidsprofessionals van IVM? Bezoek onze QHSE-website. 

Terug